Ytteligare en motion – denna gång om klimattullar

Med tanke på detta inlägg valde jag att skriva ytterligare en motion 🙂

Inför klimattullar

Läget i de internationella klimatförhandlingarna under FN fortsätter att vara tillknäppt och svårhanterligt. Trots det lilla genombrott som skedde under COP16 i Mexico är det uppenbart att vissa nationer helt enkelt inte vill minska sina utsläpp.

Samtidigt vet vi att andra nationer och grupperingar är mer progressiva och har högre ambitioner. Trots att EU:s ambitioner om sänkt koldioxidutsläpp inte är i närheten av vad forskningen säger att de bör vara, så är de betydligt större än till exempel USA:s ambitioner.

Eftersom de juridiska mekanismerna inom FN lämnar mycket att önska är det svårt att övertala en nation som USA att faktiskt höja sina åtaganden. Som en följd av detta är det också svårt för EU att höja sina åtaganden eftersom det riskerar en kortsiktlig ekonomisk förlust.

Men det finns en metod som inte riktigt testats ännu. Klimattullar, eller ”klimattariffer” kallas den metoden, och den kan göras på flera olika sätt. Grundidén är dock att man lägger på extra skatt på importvaror som inte är miljövänliga och som kommer från länder som inte har höga åtaganden. Klimattullarna har på senare tid fått stöd från flera framstående ekonomiforskare.

Klimattullar har flera fördelar. Till att börja med utjämnar de den kortsiktiga konkurrensfördelen som vissa länders företag har på grund av deras ansvarslösa klimatpolitik. I förlängningen skapar detta incitament för nationer att höja sina ambitioner, och det banar även väg för företag inom EU att våga vara mer klimatsmarta.

Vi har tidigare drivit denna fråga. Nu är det dags att vi gör det igen med förnyad entusiasm! Klimatet behöver det mer än någonsin!

Därför yrkar vi

Att riksdagsgruppen aktivt ska verka för att Sverige ska verka för att EU ska införa klimattullar mot länder som har för låga ambitioner i FN:s klimatförhandlingar.

Om stipulanten

Jag studerar filosofi på Stockholms Universitet och är också väldigt intresserad av politik. Jag tror varken på en fri vilja eller en objektiv moral. På fritiden spelar och kollar jag på fotboll eller producerar filmer.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ytteligare en motion – denna gång om klimattullar

  1. Pingback: Tweets that mention Ytteligare en motion – denna gång om klimattullar | Don Dent -- Topsy.com

  2. Kritiker skriver:

    Motionen är strukturellt godkänd, men den är därmed inte politiskt problemfri.
    Problemet med det mesta som görs i klimatets namn är att det inte gör skillnad mellan olika förhållanden och möjligheter olika individer och olika företag kan ha. Om vi tar höjningen av bensinskatten tex. Där görs ingen skillnad om man bor mitt i centrala Stockholm eller om man bor på den gotländska landsbygden. Om fallet är det sistnämnda är man nämligen i stort sätt tvungen att använda bil då kommunaltrafiken är fruktansvärt undermålig. Människorna där fortsätter därför att köra lika mycket bil som innan med den enda skillnaden att dom är fattigare än innan. Det hela vore väl okej ifall skatten nu var märkt på ett sådant sätt att den uteslutande användes för att på olika sätt minska skadorna på klimatet. Detta är dock inte fallet och det blir genast omotiverat.

    På samma sätt är det med din motion här. Visst kommer detta att tvinga de stora företagen att hitta på långsiktigt bättre lösningar, men när dessa bättre lösningar än så länge saknas, vem har då råd att starta ett nytt exportföretag?
    Vidare kommer det innebära en katastrof för mindre exportföretag som redan kämpade med att klara av de tullar som redan finns. Kort sagt kommer detta, om det genomförs, att innebära ett stort slag mot tillväxten.

Lämna en kommentar