En av många anledningar till varför folk som röstade på SD är förvirrade

Notis.

Efter valet står det klart att en majoritet av de 5.7 procent som la sin röst på Sverigedemokraterna röstade med en metod som de inte annars brukar använda sig av. När man kategoriserat klart deras svar på frågan ”Varför röstade du på SD?” visar det sig att de inte är särskilt intresserade att bli representerade av SD, de ville snarare skicka en signal till övriga aktörer inom svensk politik. Signalen skulle lyda ungefär: ”Ni får inte min röst innan ni gjort någonting åt de problem vi har i Sverige vad gäller migration och integration”. Istället för att använda sig av representationsidén – någon annan än individen själv kan närvara på platser och i sammanhang där individen själv inte kan närvara, och dessutom är bättre skickad att representera hennes intressen och åsikter bättre och mer effektivt än vad hon själv kan – har man anammat signalverkansidén. (Liknande resonemang kan hämtas från Europaparlamentsvalet där Piratpartiet fick ett stort mandat).

Den kritiska läsaren skulle nu kunna hävda att samma sak skulle kunna yttras om exempelvis miljöpartiets väljare. Men detta är inte sant. Miljöpartiets väljare är i större utsträckning villiga att påstå att Miljöpartiets partiprogram är mer holistiskt, och de är därför också villiga att ge Miljöpartiet mandat att bedriva bred politik. Samma sak gäller uppenbarligen inte SD:s väljare.

Sen när har en enda fråga blivit så viktig att man överger tanken om att bli representerad av ett parti? Det är en fråga som SD:s röstare måste dras med. Och jag kan väl säga så mycket, att jag tror inte att de har förnuft nog att lyckas svara på ett tillfredsställande sätt.

/Stipulanten

 

Henrik Oscarsson har också skrivit i denna fråga.

Om stipulanten

Jag studerar filosofi på Stockholms Universitet och är också väldigt intresserad av politik. Jag tror varken på en fri vilja eller en objektiv moral. På fritiden spelar och kollar jag på fotboll eller producerar filmer.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till En av många anledningar till varför folk som röstade på SD är förvirrade

  1. Pingback: Tweets that mention En av många anledningar till varför folk som röstade på SD är förvirrade | Don Dent -- Topsy.com

  2. Yuri Silva skriver:

    Ekologism = Holism = Miljöpartiet = ♥

  3. Pingback: Fler felaktiga valutvärderingar, av KD och C | Don Dent

Lämna en kommentar